Hoe is het allemaal begonnen???


BIE DE GREUN'N .

Hofkapel 'T IS GREUN

De Originaal Denekamper Spatzen zijn ontstaan uit de boerenkapel van de jongeren carnavalsvereniging De Greune Kottelpeerkes. Dit was dus een blaaskapel, die tot doel had de feestvreugde tijdens het carnaval flink te verhogen. Dat lukte prima. De kapel is in 1986 opgericht door Ex-Spatz Andre Holsbeek. Raymond Kienhuis, Bas Morsink, Chiel en Tinus Platvoet waren vanaf de oprichting bij de Kapel. Later kwamen daar nog Frank Postel en Jeroen Thijssen bij. Leon Reinders speelde in die tijd bij de Kottelpeernbloazers.

Met deze kapel zijn we ook buiten het carnaval vaak op pad geweest. Dit was echt een geweldige tijd. Vooral de Optredens in Duitsland waren hoogtepunten. Zeker die in het voormalige Oost Duitsland. Prachtig.

Da war die mauwer nog nicht runter.

Bij 'T IS GREUN hebben we ook onze eerste ervaring opgedaan met versterkte muziek. Tijdens het vijf-jarig bestaan van de kapel brachten we 6 nummers in bigband stijl. 2 daarvan werden gezongen. Dit sloeg goed aan en eigenlijk werd hier de basis gelegd voor de Spatzen. Het spreekt vanzelf dat we toen vaker werden gevraagd om in deze vorm op te treden.

VIEFJOARIG BESTOAN 'T IS GREUN

Op braderieŽn en de Gala van de Kottelpeer'n.

BRADERIE DENEKAMP

GALA K÷TTELPEERN

In die tijd hebben we zelfs nog aan cabaret gedaan. Tijdens het dorpsfeest hebben we de Zi-Za zigeunershow gespeeld. Dit was een bizar toneelstuk in een armzalig, eigengemaakt theatertentje. Dit werd een ongelovelijk succes. Hieruit bleek dat we niet zomaar een kapelletje waren.

DIT WAS DE ZI-ZA ZIGEUNERSHOW

We hebben zelfs nog een CD opgenomen. In die tijd waren we een van de eerste boerenkapellen die dat deed. Er werden er 1500 van gedrukt, die allemaal verkocht werden. Reisburo Snoeyink was de sponsor en 'twas een prachtige ervaring.

Maar aan alles komt een eind. We werden te oud voor een jongerencarnavals vereniging. Vandaar dat we in 1996 afscheid van de kapel 'T IS GREUN namen. Om elkaar toch nog af en toe te zien, besloten we om door te gaan als dialektbandje. Doelstelling was 1 keer per week gezellig nog een beetje muziek te maken. Jeroen Thijssen schreef de teksten en Tinus Platvoet zocht de accoorden erbij. Het eerste nummer was Bernard. Een naam moest er natuurlijk nog komen. Na lang vergaderen, kwam Peter Tamas (De Tovenaar van.....) met de naam ORGINAAL DENEKAMPER SPATZEN. Daar we zelf geen betere naam konden vinden, werd het dus die naam. We waren, en zijn, er nog steeds blij mee.

Tijdens het 10-jarig bestaan van onze oude kapel, hadden we ons eerste optreden. We speelden 6 nummers, de stemming was goed, het geluid slecht, het bier was koud en het werd laat die avond. Maar het begin was er.

Later volgden er natuurlijk meerdere optredens. In 1997, amper een jaar als Spatzen bezig, belde ene Willy Oosterhuis van RTV-Oost ons op. Hij vroeg of we mee wilden doen aan zijn programma. Natuurlijk wilden we dat. We brachten live het nummer "De Sun". (Dit werd later een populair clublied van de Greune Kottelpeerkes.) En zo waren de Spatzen na een jaar al live te zien op de regionale TV. Later zijn we nog een paar keer vaker in zijn programma's geweest.

Na onze RTV-Oost ervaring kregen we zin aan meer. We werden er ons van bewust dat de nummers die we maakten best wel goed aansloegen bij het publiek. We wilden dus voor ons zelf wel graag een goede muziek-band met onze mummers erop hebben. Als de opname goed lukte, konden we mischien wel een CD van uitbrengen. We zochten dus een studio uit. En wilden in twee dagen 8 nummers opnemen. Dat lukte dus nooit. Maar de mensen van de opname-studio (Varia Enschede) waren zo gecharmeerd van onze muziek, dat ze ons aanboden om een compleet album op te nemen. We waren vereerd. De opnamen duurden ongeveer 3 maanden, maar het resultaat was ernaar. We hadden onze eerste CD " Waar Oe"

Door deze CD werden de teksten van onze nummers bij een groot publiek bekend. Tijdens de optredens, na het uitbrengen van onze CDmerkten we dat ook. Het publiek deed soms als idiooten mee. Prachtig is dat.

 

Later meer.